Wat zijn de voordelen van gewichthefschoenen bij krachttraining?

Ben jij fanatiek bezig met krachttraining en wil je het maximale uit je training halen? Dan heb je vast veel aandacht besteed aan jouw trainingsprogramma en voedingsschema. Maar heb je ook wel eens nagedacht over de schoenen waar je op traint? Train jij op oude en versleten sneakers, of gebruik je speciaal schoeisel voor jouw workouts? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl bespreek ik de voordelen (en nadelen) van gewichthefschoenen bij krachttraining! 

Wat zijn gewichthefschoenen?

Zoals de naam al zegt zijn het schoenen die speciaal ontwikkeld zijn voor het gewichtheffen. Oké, dat snappen we me. Maar wat maakt een gewichthefschoen dan anders dan normale  schoenen?

Gewichthefschoenen of squatschoenen bieden optimale stabiliteit en grip, zodat je ook zware compound oefeningen met extra steun en vertrouwen kunt uitvoeren. Je staat steviger op je voeten, waardoor het kracht zetten makkelijker gaat. Ze hebben een verhoogde hak om ervoor te zorgen dat jij de beste lichaamshouding hebt tijdens het trainen. Ook hebben ze stevige veters en een klittenbandsluiting om strak en stevig om je voeten te sluiten.

Voordelen van gewichthefschoenen

Het gebruik van speciale schoenen voor gewichtheffen kan ervoor zorgen dat je zwaarder kunt trainen en een betere houding vast kunt houden. Maar wat zijn nu de belangrijkste voordelen van gewichthefschoenen?

  • Geen kans op wegglijden bij zware oefeningen door de stabiele zool die veel grip heeft.
  • Geven veel steun om je voeten door de stevige veters en klittenbandsluiting bovenop.
  • De verhoogde hak zorgt ervoor dat je enkels stabieler staan en biedt de ideale lichaamshouding voor squatten en andere oefeningen.
  • Krachtoverdracht gaat makkelijker waardoor je zwaarder kunt liften.

En de nadelen?

Je kunt een gewichthefschoenen heel goed gebruiken voor zware compound oefeningen waarbij balans en enkelstabiliteit erg belangrijk is. Ze zijn hier speciaal voor ontworpen. Bij de meeste isolatie oefeningen kun je prima uit de voeten met andere sportschoenen. Ook zijn er een paar nadelen bij het gebruik van gewichthefschoenen.

  • Een squatschoen is niet geschikt voor groepslessen of hardlopen. De zool heeft namelijk geen demping.
  • Alleen meerwaarde voor atleten en krachtsporters die maximaal prestaties willen leveren bij het gewichtheffen.